БАЖАЮ ЗДОРОВ'Я!
Ми продовжуємо наше дистанційне навчання і продовжуєм поглиблювати знання з модуля "Туризм".
Боби (200-300 г); Сушені овочі та гриби (300 г); Мюслі (300 г); Сухе молоко (200 г); Горіхи і сухофрукти (300 г); Чай або кава; Солодощі (цукати, козинаки, халва, льодяники, шоколад); Спеції та сіль.
Для того, щоб здолати визначений маршрут, нести рюкзак, рубати дрова,
витримувати фізичні навантаження, людині потрібно величезна кількість енергії.
Тому при плануванні походу потрібно продумати свій раціон, щоб і швидко, і
зручно готувати, і їжа була поживною.
Для кількаденного походу влітку, треба вибирати продукти,
дотримуючись кількох критеріїв:
1.
Легкість і калорійність. Ті продукти, у яких більший відсоток засвоюваності. При
складанні раціону необхідно враховувати не тільки кількість калорій, спожитих
людиною протягом дня, але також і кількість витрачених, або необхідних для
проходження того чи іншого шляху з різними рівнями складності.
2.
Швидкість і нескладність приготування. Складні кулінарні рецепти у поході
реалізувати важко. Час у поході відіграє дуже важливу роль.
3.
Придатність протягом усього походу і транспортабельність. Усі продукти повинні
бути герметично упаковані і не швидко псуватись.
4. Смакові
якості. Важлива деталь: продукти і страви повинні бути смачними і
різноманітними. Прісні каші та супи швидко приїдаються, а їжа, яка набридла,
засвоюється гірше, ніж та, яку їдять із задоволенням.
Для основи харчування в поході необхідні вуглеводи:
гречка, рис, кукурудзяна, перлова крупа або макарони. М'ясо в поході потрібно в
невеликій кількості. Це може бути сухе, в'ялене або консервоване м'ясо. Ковбасу
краще брати сирокопчену, запаяну у вакуумну упаковку. М'ясо навіть при важких
навантаженнях можна їсти лише зрідка - раз на 3-4 дні, або ще рідше.
Не
підійдуть для походу сметана, йогурти та інші молочні продукти харчування, вони
швидко псуються і вже за кілька днів їх доведеться викинути.
Треба підібрати білкову їжу, наприклад, бобові ( горох, сою, квасолю) у
сухому або готовому вигляді. Завжди краще сухі продукти, тому що в них
міститься більше поживних речовин. Крім гарніру і м'яса, добре узяти з собою
висушені овочі, гриби, зелень, молоко, горіхи і сухофрукти.
Також можна взяти шоколад - бажано брати чорний, тому що він швидше, ніж
інші його види, втамовує голод і заповнює енергетичні витрати, що важливо у
походах.Сир - якщо похід у літню пору року, то краще брати твердий сир, без різкого
запаху. Цукерки (карамель і льодяники) - коли немає можливості зупинитися і
влаштувати перекус, льодяники стають незамінні.
Карамельки зручні тим, що вони легкі, не вимагають додаткової упаковки і
завжди зможуть допомогти втамувати голод. Халва - найзручніше купувати у
пачках. Цей продукт своєї калорійністю замінить будь-який перекус і
урізноманітить денний раціон.
Набір на одну особу для
тижневого походу виглядає приблизно так:
Гречка або інша крупа (близько 1 кг);
М'ясо (200 г, якщо сухе, то 100 г);Боби (200-300 г); Сушені овочі та гриби (300 г); Мюслі (300 г); Сухе молоко (200 г); Горіхи і сухофрукти (300 г); Чай або кава; Солодощі (цукати, козинаки, халва, льодяники, шоколад); Спеції та сіль.
Вода - один із найскладніших
пунктів. Без води приготувати сухі продукти неможливо, а нести з собою воду
важко. Джерела води треба буде шукати в дорозі. Оптимально - прокладати
маршрути так, щоб зустрічати джерела води. Воду найзручніше запасати в
1,5-літрових пластикових пляшках.
Комментариев нет:
Отправить комментарий