понедельник, 25 мая 2020 г.

Урок 23 Туризм

БАЖАЮ ЗДОРОВ'Я!
Ми продовжуємо наше дистанційне навчання і сьогодні ми мали  б відправитись у похід до лісу, та на привеликий жаль ми не можемо цього зробити, отож  сьогодні ми пригадаємо та познайомимось з правилами  поведінки та безпеки у лісі, поводження з вогнем, розпалювання багаття,  а також,  що потрібно для повноційнного виходу в ліс або гори?

Розведення багаття. Види багать.

Вогонь потрібен для зігрівання, сушіння одягу, сигналізації, приготування їжі. Шанси на виживання збільшуються або зменшуються в залежності від того, чи зможете ви розпалити багаття, коли це потрібно.
Якщо є сірники, то вогонь можна розвести за будь якої погоди. Тому заздалегідь потрібно подбати про запас сірників. Щоб сірники не промокли, їх треба зберігати в поліетиленовому пакеті. Можна кожен сірник вмочити в розплавлений віск або парафін і, коли вони підсохнуть, скласти їх в баночку з-під фотоплівки.
Місце для багаття. При його виборі керуйтеся в цілях безпеки наступними вимогами:
1) багаття слід розташовувати на деякій відстані від намету з підвітряного боку, інакше іскри можуть пропалити намет і особисті речі;
2) не можна розводити багаття в гущавині хвойного лісу, в густому чагарнику, на галявинах із сухою травою - в таких випадках існує велика небезпека виникнення пожежі;
3) щоб не пошкодити крону і коріння дерев, потрібно розводити багаття в 5 м. і більше від них.
Якщо вогнище доводиться розводити на вологому ґрунті або на снігу, спочатку треба покласти прошарок з колод або каменів.
У разі сильного вітру захищайте багаття щитом, відбивачем або імпровізованої стінкою. Ці заходи сприяють і тому, що тепло йде в потрібному напрямку.
Під час дощу над багаттям потрібно натягнути поліетиленову плівку або створити якийсь інший "дах" (наприклад, з гілок).

Дрова. Найкраще класти в багаття березові, соснові, ялинові, кедрові дрова - вони дають багато тепла. У процесі горіння ялини, ялиці, модрини утворюється багато іскор - від них горять одяг і взуття, що знаходяться на просушці. Вільха, осика містять багато води; вони дають більше диму, ніж вогню. Слід пам'ятати, що хвойний хмиз, на відміну від листяного, в якійсь мірі захищений від намокання смолою. У дощову погоду суху деревину може дати внутрішня частина стовбура сухостійного дерева, або такого, що впало. У районах, де немає лісу, треба використовувати траву, висохлий послід тварин, тваринні жири, торф, горючі сланці. Для розпалювання багаття необхідно використовувати розпал.
Як розпал можна використовувати:
- тріски сухого дерева;
- кору, прути хвойних порід дерев;
- соснові голки;
- суху траву;
- лишайник;
- пух рослин і птахів;
- повністю згнилі шматочки колод і дерев - гнилушки;
- відсталу кору живої берези;
- бензин і папір (якщо такі є в наявності).
Видів багать існує кілька. Кожен вид має своє призначення.

"Курінь", "курінь двоскатний" (мал. а ), для варіння їжі в одному і кількох казанках відповідно. 

"Колодязь" (мал.б), характерний жарким, але повільно палаючим полум'ям і використовується для обігріву .

"Тайговий" (мал. в), собою покладені один на одного великі гілки; дає багато вугілля, довго горить, служить для приготування їжі і сушки речей.

"Американський камін" (мал. г), під кутом до землі вбивають два товстих дерев'яних штирі, до яких притуляють стінкою покладені один на одного поліна. Розташовують стінку так, щоб вітер дув на неї. Перед стінкою, з підвітряного боку, розводять багаття .

"Полінезійський" (мал. д), вириту в землі яму обкладають по стінках полінами, а на дні розводять багаття. Він зручний при нестачі дров, крім того, таке вогнище невидимий. Дає багато вугілля і попелу .

"Зоряний" (мал. е), вогнище організовують складені у вигляді зірки кінці товстих полін. Він хороший для тривалого підтримання вогню без постійного підкладання сучків; використовується для освітлення .

"Гармата" (мал. ж). служить для обігріву або сушіння мокрих речей. Особливості укладання цього багаття видно з малюнка 

"Нод'я": таке вогнище горить всю ніч і служить для обігріву або сушіння мокрих речей.

Деякі поради при розведенні багаття:
- не треба валити в багаття дрова, як попало, - щільний навал забиває вогонь;
- сирі дрова потрібно підсушувати біля багаття, склавши їх в стос;
- при відсутності сокири сухий чурбак можна розколоти за допомогою загострених клинів, вбитих каменем в невеликі тріщини в деревині;
- істотна заповідь при розведенні багаття в негоду - поступовість. 

Види багать



Комментариев нет:

Отправить комментарий