понедельник, 27 апреля 2020 г.

Урок 14 Футбол

Глеб: Футбол Шевченко мне не нравится, а в сборной Украины никого ...    Бажаю здоров'я!!!
Продовжуємо наше дистанційне навчання в домашніх умовах і сьогодні повторюємо та пізнаємо все про футбол.Раджу прочитати та подивитись відео, пізніше будуть тести з цього модуля!


Історія українського футболу
Футбол-гра мільйонів. У кожному куточку планети є свій слід від футболу. Багато мільйонів людей з різних континентів і країн об'єднуються на півтори години,щоб подивитися видовищну гру. За ці 90 хвилин можна побачити безліч емоцій: радощі,сльози,сміх,розпач,обурення...Футбол-вид спорту,який викликає великий ажіотаж у суспільстві,саме тому у футбол грають від маленького хлопчика до старого дідуся. В футбол багато хто грає,але мало хто знає його історію.
На жаль,історія футболу не була такою легкою,як хотілося. Футбол пройшов безліч перепон до того,як став улюбленцем мільйонів. В кожній країні футбол розвивався по-різному. До вашої уваги історія розвитку українського футболу.
А розпочиналося все із Одеси. Англійські моряки зупинилися в одеському порту і "привезли" до України футбол. Саме вони створили першу команду ОВАК(Одеський атлетичний британський клуб), що складався лише з одних англійців. Саме в Одесі було створене перше футбольне поле. Майже в той же час гра проникла в Західну Україну. Перші футбольні правила були надруковані у монографії "Гімнастичні ігри шкільної молоді". Перший футбольний матч проходив у Львові. Тоді львів'яни грали проти команди із Кракова. Гра тривала 7 хвилин до першого забитого голу. Граючи без схеми і тактики перемогли львів'яни. До речі воротами в той час служили 2 прапорці увіткненні в землю.

У 1900 роках виникають перші футбольні клуби, ініціаторами в основному стають студенти. У багатьох містах першими гравцями стають робітники та моряки з країн Європи. Осередками футбольного життя ставали великі міста Київ, Дніпропетровськ, Сталіно, Одеса. Коли у СРСР вирішили організувати перший чемпіонат країни для колективів міст та республік,представник Харкова -"Штурм",став переможцем зональних змагань в Україні. У московському плей-оф "Штурм" розгромив Закавказьку РСР-4:0,а у фіналі несподівано переграв команду Ленінграду-2:1.Ось так був здобутий перший трофей українським клубом. У 1927 році було засновано Київське "Динамо". Саме "Динамо" було єдиною українською командою у найвищій лізі першого чемпіонату СРСР у 1936 року. Тоді кияни зайняли друге місце. Впродовж наступних п'яти років великих змін в українському футболі не відбулося. А ось у період окупації клуби західної України почали організовувати свої змагання.
В історії футболу є і чорні сторінки. Коли відбулася окупація України,то німці вирішили провести турнір,в якому приймали участь угорські,німецькі,румунські та українські футболісти. Український "Старт" у двох матчах перемогли "Флякельф". Німці не знайшли більш гуманного рішення, як розстріляти наших гравців. Цей матч занесений у історію,як "Матч Смерті".З роком в рік клуби набували більше досвіду і ставали сильнішими. У післявоєнний період  вже два українських клуби приймали участь у чемпіонаті СРСР - "Динамо" і "Стахановець".У 1954 році "Динамо" завоювало кубок СРСР. А ось 1961 рік видався напрочуд насиченим на трофеї."Динамо" виграло чемпіонат,а гравці ФК"Стахановець" підняли кубок над головою."Українську діаспору" в радянському чемпіонаті доповнив клуб із Харкова "Авангард" у 1962 році. Українські клуби ставали більш помітнішими на радянській арені. Так,наприклад,у 1969 році "Карпати" зробили нонсенс,вони перемогли у боротьбі за кубок. Це була перша і остання команда,за історію радянського футболу,яка з першої ліги стала переможцем.1975 рік був багатий на єврокубки. Київське "Динамо" виграло Кубок Кубків і Суперкубок. Кияни почали стрімко розвиватися порівняно з іншими українськими клубами. За чудову гру Олег Блохін отримав Золотий м'яч. З 1976 року 6 українських клубів приймали участь із 16 команд у чемпіонаті СРСР!А це 37,5 відсотка від усіх команд! На чемпіонат світу 1986 року в Мексиці було 12 "динамівців" і 3 "дніпрівців"! В тому ж році проявив себе Ігор Бєланов. За,що був нагороджений Золотим м'ячем.
Але з 1991 для українського футболу відкривається нова історія.Після розпаду Радянського Союзу утворилася Футбольна Федерація України. Першим її президентом став - Віктор Банніков. Найсильніші українські гравці"повтікали" за кордон. Від колишніх радянських систем тренувань нічого не залишилося. Складний шлях чекав український футбол після розпаду СРСР. Першим чемпіоном України стала "Таврія". Всі наступні чемпіонати до 2002 вигравали "динамівці". До початку 2000 збірну формували лише кияни. У 1996 році з Близького Сходу повертається Валерій Лобановський. Він зробив великий вклад,створивши висококласних футболістів,які згодом виступали закордоном(Шевченко, Лужний, Каладзе, Ребров). У 2004 році багато кому із європейських вболівальників сподобалась гра Андрія Шевченка, і вони обрали його найкращим європейським футболістом. Сильнішав клубний рівень-після того,як президентом "Шахтаря" став Ренат Ахметов, він створив боєздатну команду до Київського "Динамо". До українського футболу потрохи виникав інтерес. 2006 рік можна назвати найбільш вдалим. Тоді збірна України на ЧС-2066 року пробилася до 1/4 змагань.

За підсумками 2006 року Олег Блохін увійшов до списку 10 найкращих тренерів року. У сезоні 2008/2009 роках українські клуби за набраними очками у таблиці коефіцієнтів УЄФА увійшли до п'ятірки найкращих. Як ми бачимо історія українського футболу насичена і цікава. Як сокіл з кожним разом крил злітає все вище і вище,так і український футбол з кожним роком набуває все вищий і вищий рівень. Будемо сподіватися, що теперішній український футбол не втратить темп розвитку заданий нашими пращурами і гідно покаже "футбольну Україну"  світові. 


Загальні правила гри

Правила гри у футбол записані в спеціальному регламенті, який затверджений Міжнародною федерацією і Радою регіональних асоціацій. Даний звід статей визначає порядок офіційних змагань. Варто відзначити, що перші правила футболу коротко були сформульовані ще в 1863 році британською асоціацією. У сучасному вигляді регламент розробляється УЄФА і ФІФА. Він враховує всі найменші нюанси футболу: від реклами на екіпіровці гравця до матеріалу виготовлення сітки воріт. У матчі беруть участь лише дві команди. Кількість гравців з кожної сторони обмежується одинадцятьма з урахуванням воротаря. диним снарядом вважається м'яч. Польові гравці мають право контролювати і бити по ньому тільки ногами, за винятком викидання ауту. Правила воротаря у футболі трохи відрізняються. Голкіпери можуть ловити м'яч руками, але утримувати снаряд у повітрі заборонено більше 6 секунд. Основні правила футболу єдині для всіх асоціацій і турнірів, що проводяться під егідою ФІФА. Так, кількість замін не може бути більше трьох офіційних змаганнях. Є певні вимоги і до екіпірування футболістів. Вона не повинна становити небезпеку для самого гравця або суперника. Заборонені будь-які ювелірні вироби, шпильки, годинник і т. д. Обов'язковими елементами є сорочка, шорти, щитки, гетри та взуття. Рукавички тільки у голкіпера. Тривалість матчу-два тайми по 45 хвилин. При цьому суддя може додавати певну кількість часу за затримки ігри (заміни, травми і тощо). Між таймами повинен бути перерву до 15 хвилин.
Дотримання правил футболу контролюється тільки арбітром матчу і його помічниками за межами поля. Суддя визначає порушення, покарання за них, виявляє спірні моменти. Всі його рішення є остаточними.

Вимоги до поля

Футбольное поле нарисовать карандашом – Как нарисовать футбол ...
Покриття повинно бути у вигляді газону, або штучного або натурального. Поле має форму прямокутника. Ширина (лінія воріт) може бути від 64 до 75 м, довжина – від 100 до 115 м відповідно. Також правила гри у футбол описують і вимоги до розмітки. Поле повинно обмежуватися білими рівними лініями, які добре видно здалеку (8-12 см в ширину). Крім того, розмітка ділить газон на дві половини. Посередині чертится спеціальний круг з радіусом 915 м від центру поля. Площа воріт обмежується прямокутником з шириною 55 м від кожної стійки (штанги). Довжина воротарської зони – 183 м. Штрафна площа окреслюється аналогічно зі сторонами 165 і 403 м. Всередині зони відзначається 11-метрова точка, звідки будуть виконуватися пенальті. Самі ворота повинні бути заввишки 244 м, завширшки 732 м. По кутах поля закріплюються флагштоки з заокругленим кінцем. 

Порушення правил

У сучасному регламенті чітко прописані всі аспекти недисципліновану поведінку футболістів та тренерів. Штрафний удар призначається за підніжку, удар суперника, стрибок в ноги, агресивний поштовх, плювок, затримку противника або часу, навмисне торкання м'яча рукою. Подібне порушення в своєму штрафному майданчику карається 11-метровим (пенальті).
Окремим видом покарання є вільний удар. Він виконується за певні порушення в штрафній площі: небезпечну гру проти суперника, контроль м'яча воротарем більше 6 секунд, дотик руками снаряда голкіпером після пасу партнера по команді. Такий удар виконується з місця фолу. Сучасні правила гри в футбол чітко визначають дії суддів щодо дисциплінарних санкцій. Жовта картка (попередження) дається за неспортивну поведінку, ненормативну лексику, систематичні порушення, зняття екіпіровки, затягування часу матчу. Обов'язково повинен каратися грубий і тактичний фол. Гравець видаляється з поля за два попередження, агресивна поведінка, плювок в кого-небудь, перешкода польоту м'яча у ворота рукою, за фол, який призвів до пенальті, за образи і заборонені жести.

У цих відео пропоную  ще більше дізнатись про футбол та відомих футболістів!
Нажміть так перегляньте!!!!!!

Комментариев нет:

Отправить комментарий